kontaktní formulář
chci zaslat dotaz
počítadlo přístupů
online: 0
dnes: 3
týden: 3
celkem: 4172

Minifarma Falbgery je soukromý rodinný zookoutek s cca 30-ti druhy a plemeny zvířat. Minifarmu mohou navštívit jak turisté, tak školská a jiná zařízení. Při komentované prohlídce se dozvíte o životě místních zvířátek, některé si můžete hladit a pokud jim donesete nějakou mlsku, můžete je pod dozorem také nakrmit.
V místě je možnost svezení na poníkovi, povodění kozičky či pejska na vodítku nebo koupě suvenýrů včetně 
turistické vizitky

Minifarma dále nabízí: zooterapii, ergoterapii, dárkové poukazy týkající se minifarmy a možnost navštívení s některými zvířátky školy, školky a různé akce. V případě zájmu více dětí uspořádá minifarma chovatelský kroužek. Na farmičce vzniká také malé zemědělské muzeum, které je však zatím v počátku.

 

GPS souřadnice: 49.7511500N, 16.1520636E

Kur bambusový

Kur bambusový (Bambusicola thoracica thoracica)

Pohlaví u těchto kurů se příliš neliší, i když rozdíly vypozorovat můžeme. Samice je menší, dosti matnějšího zbarvení a chybí jí zmíněná ostruha. Délka těla těchto kurů činí 30–32 cm. Váha u samců je uváděna 242–297 gramů, u samic 200–242 gramů.

Vyskytuje se v jižní Číně, konkrétně od východního S–čchuanu a Kuej–čou dál na východ přes Chu–nan, východní Ťiang–si a severní Kuang–tung až po oblasti Fu–ťien a jižní Če–ťiang. Introdukován byl do Japonska (Honšú, Sado, Šikoku, Kjúšú, Ošima, Niidžima, Šikinedžima, Mijakedžima, Hačidžódžima a Iwodžima) a na Havaji. Zde všude je zřejmě běžným druhem. Jeho počty v Číně klesají vzhledem k přílišnému lovu, stejně tak kvůli ztrátě vhodného životního prostředí, ale zatím nebyl zařazen mezi ohrožené druhy.

Preferuje husté křoviny v nízkých kopcích do 2 000 m n. m., ale jen velice zřídka vystupuje nad 1 000 m n. m. Ač nám to jeho český i odborný název rodu napovídá, bambusové porosty nepreferuje, ale samozřejmě je také osidluje. Často obývá travnaté plochy a především v Japonsku i parky.

Většinou se pohybuje v párech či malých skupinkách do dvaceti jedinců. V zimním období vytváří hejnka dvakrát větší (nejvíce v Japonsku). Každé hejnko si údajně brání čistě své omezené teritorium, stravovací a hřadovací místo, ale tuto informaci je ještě nutno v přírodě prověřit.

U tohoto druhu je nejčastější monogamie, kdy se na jaře začínají rozpadat větší skupinky. Hnízdo je nejčastěji umístěno u kmene stromu, pod keřem či v drnu trávy. Snůška čítá obvykle 3–7 (nejvíce 15) vajec. Inkubace trvá 17–19 dní.

Živí se nejčastěji pupeny, výhonky, semeny, bobulemi a nejrůznějšími bezobratlými.

Tento druh kura žádné poddruhy netvoří, tudíž je monotypický. Relativně nejisté je zařazení tohoto rodu v rámci podčeledí. Především podle morfologie je ponejvíce řazen do podčeledi Perdicinae, tedy mezi křepelky a koroptve. Současné práce však jsou spíše toho názoru, že společně se svým nejpříbuznějším rodem Galloperdix patří spíše do podčeledi Phasianinae, tedy mezi pravé bažanty.