kontaktní formulář
chci zaslat dotaz
počítadlo přístupů
online: 0
dnes: 3
týden: 3
celkem: 4172

Minifarma Falbgery je soukromý rodinný zookoutek s cca 30-ti druhy a plemeny zvířat. Minifarmu mohou navštívit jak turisté, tak školská a jiná zařízení. Při komentované prohlídce se dozvíte o životě místních zvířátek, některé si můžete hladit a pokud jim donesete nějakou mlsku, můžete je pod dozorem také nakrmit.
V místě je možnost svezení na poníkovi, povodění kozičky či pejska na vodítku nebo koupě suvenýrů včetně 
turistické vizitky

Minifarma dále nabízí: zooterapii, ergoterapii, dárkové poukazy týkající se minifarmy a možnost navštívení s některými zvířátky školy, školky a různé akce. V případě zájmu více dětí uspořádá minifarma chovatelský kroužek. Na farmičce vzniká také malé zemědělské muzeum, které je však zatím v počátku.

 

GPS souřadnice: 49.7511500N, 16.1520636E

Bažant zlatý

Bažant zlatý (Chrysolophus pictus)

Výskyt: Střední Čína

Velikost: 61-115 cm, rozpětí křídel 65 cm

Hmotnost: 500-900 g

Počet vajec: 5-12 ks

Inkubační doba: 22 dní

Délka život: Kolem 10 let

Krmivo: Hmyz i rostlinná složka

 

 
 

Bažant zlatý patří mezi ptáky žijící převážně na zemi, se zavalitým tělem a krátkým a silným zobákem. Slepice jsou zbarveny vždy velmi nenápadně, oproti tomu samci vynikají pestrým zbarvením. Běhák samců mnoha druhů bažantů bývá opatřen ostruhou.Kohout bažanta zlatého je obzvlášť vyhlášen svým nádherným opeřením.

Prostředí a stanoviště:

Ve své původní domovině žije bažant zlatý v lesích s hustým podrostem křovin a bambusu až do 2200 m n.m. Vyhýbá se uzavřeným lesním porostům, zamokřené krajině a otevřeným prostorám.

Způsob života

Bažant zlatý žije převážnou část roku sám. Den tráví na zemi hledáním potravy, na noc pak vylétá vysoko do větví stromů, kde je v bezpečí před šelmami. Většinou je věrný svému stanovišti, pouze ptáci žijící ve vyšších nadmořských výškách se často přes den přesunují za potravou do nižších horských oblastí.

Způsob obživy

Na jeho jídelníčku najdeme především listí a výhonky nejrůznějších keřů. Oblíbeny má výhonky bambusu. Žere i listí některých rododendronů a také celou řadu druhů malých brouků, pavouků a spoustu bezobratlých živočichů.

Rozmnožování

Pohlavní dospělost: slepice v 1. roce života, kohouti až ve 2. roce.
Délka inkubace: 22 dní
Počet vajec: 5 - 12
Doba odchovu mláďat: 12 – 14 dní
V jarním období si samotářsky žijící kohouti začínají hledat partnerky a ozývají se daleko slyšitelným krákavým hlasem. Když se podaří samičku přilákat, následuje svatební tanec: sameček při něm krouží kolem partnerky, třepetá křídly, až se náhle zarazí a hlavou se co nejvíce přiblíží k samičce a přitom jí předvádí svůj límec z peří. Kohouti se neúčastní ani sezení na vejcích, ani výchovy potomstva. Slepice tak musí spoléhat na své ochranné zbarvení.

Zdroj: www.chovzvirat.cz